Sovietinis seksualumas savilaidos veidrodyje - Klumbys, Valdemaras (Genocidas ir rezistencija, 2023)
Šiame straipsnyje analizuojami seksualumui skirti tekstai sovietmečio Lietuvos periodinėje savilaidoje. Lyginamas įvairių seksualumo temų (malonumas, valia, meilė, lytiniai santykiai, seksualinis auklėjimas etc.) pateikimas ir vertinimas savilaidoje bei legalioje spaudoje, pogrindinių ir legalių diskursų panašumai ir skirtumai , analizuojamos skirtumų priežastys. Aiškinamasi, kokia buvo stalininės seksualinės kultūros įtaka katalikiškai pogrindinei minčiai. Išskirti ir išanalizuoti du vyraujantys požiūriai į seksualumą – nuosaikusis ir asketiškas. Pateikiama skaistybės idealo, kaip alternatyvaus sovietinei ideologijai, analizė. Visame straipsnyje nagrinėtas savilaidos santykis su visuomenės modernizacija seksualumo srityje.