Stovykla Pravieniškėse prie Kauno 1941–1944 m. - Tomkiewicz, Monika (Genocidas ir rezistencija, 2023)
Šiame straipsnyje tiriamas Pravieniškių darbo stovyklos laikotarpis nacių okupacijos metais, taip pat aptariami nacių nusikaltimų, įvykdytų Pravieniškėse, tyrimai ir nusikaltėlių teismai, vykę Sovietų sąjungoje ir Lenkijoje. Pravieniškių darbo stovykla buvo įsteigta tarpukario Lietuvos Respublikoje kaip pataisos įstaiga, nuo 1941 m. rugpjūčio ją perėmė naciai ir naudojo kaip darbo lagerį (Zwangsarbeitslager Provenischken), kuris nuo 1943 m. tapo Kauno koncentracijos stovyklos (KL Kaunas) padaliniu. Į Pravieniškes buvo vežami įvairių tautybių žmonės iš Vilniaus Lukiškių, Kauno ir Panevėžio kalėjimų (lietuviai, lenkai, rusai, romai, taip pat žydai, daugiausia – iš Kauno geto); taip pat čia kalinti Vokietijos kariuomenės dezertyrai. Kalinių egzekucijos buvo vykdomos stovyklos teritorijoje, kūnai užkasami vietoje, o artėjant Raudonajai armijai – ekshumuojami ir deginami. Po karo nusikaltimus tyrė ir baudžiamuosius procesus vykdė įvairūs Sovietų sąjungos ir Lenkijos teisingumo organai.