Valstybinis žemės mokestis lietuviškosiose gubernijose - Žilėnas, Alfonsas (Ekonomika, 2000)
Vieni iš sudėtingiausių morfologiniu požiūriu tiesioginiai mokesčiai - žemės mokesčiai. Tarpukario Lietuvoje žemės mokesčiai yra daugiau ar mažiau ištirti [34], o valstybinio žemės mokesčio raida ir jo nustatymo tvarka, esant Lietuvai carinės Rusijos sudėtyje, iki šiolei iš esmės išsamiau ir plačiau netyrinėta, išskyrus žemės mokesčių socialinių-ekonominių padarinių atskleidimą ir išperkamųjų mokesčių apibūdinimą [33; 32]. Tad šio straipsnio tikslas - remiantis oficialiąja, statistine ir archyvine medžiaga atskleisti ir įvertinti valstybinio žemės mokesčio raidą ir jo paskirstymą lietuviškosiose gubernijose bei užpildyti mokesčių raidos Lietuvoje kapitalizmo sąlygomis spragą.