Priešistorinė gyvensena Gotlande – diachroninė ir sinchroninė perspektyva - Martinsson-Wallin, Helene; Wallin, Paul; Apel, Jan (Archaeologia Lituana, 2011)
Österholm (1989) daro prielaidą, kad Gotlando teritorija nuo pat mezolito iki žalvario amžiaus buvo apgyvendinta tos pačios grupės gyventojų. Ši mokslininkė laikosi nuomonės, kad dramatiški aplinkos pokyčiai nulėmė įvairią gyvenseną ir apgyvendinimo struktūrą istoriniu 7000 metų laikotarpiu. Nauji tyrimai bei diachroninės ir sinchroninės perspektyvos rodo, kad šios struktūros nėra nei paprastos, nei primityvios. Priešistorinio Gotlando gyvensenos pobūdį, apgyvendinimo struktūrą, socialinius darinius ir išorinę įtaką nulėmė įvairių gamtinės, socialinės bei kultūrinės aplinkos pokyčių sąveika.