Nuo Valetos iki Faro: archeologijos paveldas ir bendruomenės - Poškienė, Justina (Archaeologia Lituana, 2025)
Straipsnyje aptariamos besikeičiančios archeologijos paveldo apsaugos tendencijos – nuo ekspertinėmis žiniomis grįstos paveldosaugos link „paveldo demokratizacijos“. Šį procesą gerai reprezentuoja Europos archeologijos konsiliumo 2014 m. priimta Amersforto darbotvarkė, kuri siekia integruoti Faro konvencijos nuostatas į Valetos konvencijos suformuotą archeologijos paveldo apsaugos praktiką. Bendresni paveldosaugos procesai bei viešojo administravimo politikos pokyčiai, skatinantys dalyvavimu grįstą valdyseną, taip pat prisideda prie visuomenės vaidmens sureikšminimo priimant sprendimus. Būtent šiuo – archeologijos ir visuomenės santykio – aspektu straipsnyje pristatomos šiuolaikinės archeologijos paveldo apsaugos tendencijos, taip pat pateikiamos įžvalgos apie vietos bendruomenių požiūrį į archeologijos paveldą Lietuvoje.
Keywords: archeologijos paveldas; paveldo bendruomenės; Faro konvencija; Valetos konvencija; Amersforto darbotvarkė