Crocodile rock! Senovės Egipto roplių iš Lietuvos nacionalinio muziejaus bioarcheologinis tyrimas - Piombino-Mascali, Dario; Jankauskas, Rimantas; Piličiauskienė, Giedrė; Girčius, Rokas; Ikram, Salima; Caliò, Luigi M.; Messina, Antonio (Archaeologia Lituana, 2024)
Pasitelkus neinvazinius ir neardomuosius metodus, ištirtos trys, kaip iki šiol manyta, vieno mumifikuoto krokodiliuko dalys, saugomos Lietuvos nacionaliniame muziejuje. Buvo žinoma, kad 1862 metais dvi senovės Egipto krokodiliukų mumijas tuometiniam Senienų muziejui padovanojo žymus Lenkijos ir Lietuvos kolekcininkas, egiptologas grafas Mykolas Tiškevičius. Šiuo metu muziejuje saugomi trys nedideli roplių fragmentai leido manyti, kad iki mūsų dienų yra išlikęs tik vienas individas. Kruopščiai ištyrę mumifikuotas krokodilo dalis nustatėme, kad jos yra ne vieno, o mažiausiai dviejų individų liekanos. Tai rodytų, kad istoriniuose dokumentuose minimi du M. Tiškevičiaus dovanoti krokodiliukai tebėra muziejaus kolekcijoje ir nė vienas iš šių eksponatų nebuvo prarastas per pastarųjų amžių muziejaus grobstymus ir kitas negandas. Be to, atlikti tyrimai suteikė informacijos, kaip ropliai buvo apdoroti mumifikacijos metu. Tai pirmas mokslinis gyvūnų mumijų tyrimas Baltijos šalyse, kurio rezultatai turėtų padėti tinkamai saugoti ir eksponuoti tokio tipo radinius.
Keywords: krokodilas; mumifikacija; bioarcheologija; egiptologija; Lietuva