Balso suteikimas mažiesiems: Baltijos šalių vaikų bioarcheologija - Morrone, Alessandra (Archaeologia Lituana, 2020)
Vaikų skeletai teikia be galo daug informacijos apie jų asmeninį ar socialinį gyvenimą. Traktuoti kaip marginali visuomenės grupė, vaikai potencialiai gali padėti atskleisti pagrindinius veiksnius, paveikusius sveikatos būklę, bendrąjį visos visuomenės išgyvenamumą, jos gebėjimą prisitaikyti prie aplinkos ir krizinių situacijų. Pastarąjį dešimtmetį visame pasaulyje didėjo susidomėjimas vaikų archeologija, ne išimtis ir jų palaikų tyrimai. Tačiau Baltijos šalyse vaikų bioarcheologija beveik nesusilaukė daugiau dėmesio. Ši apžvalga pristato praeityje ir šiuo metu Baltijos regione vykdomų tyrimų padėtį, ypatingą dėmesį skiriant vaikų palaikų tyrimams nuo priešistorinių iki istorinių laikų, nurodant galimą vaikų skeletų tyrimo naudą ir siūlant galimas tolesnio darbo kryptis. Straipsnio tikslas yra suteikti garsesnį balsą jauniausiems senovės bendruomenių veikėjams ir pasiūlyti atskaitos tašką Baltijos šalių vaikų bioarcheologijos plėtrai.
Keywords: vaikų bioarcheologija; Baltijos šalių bioarcheologija; Estija; Latvija; Lietuva; Livonija