Siekiant suprasti ruonių vaidmenį pietryčių Baltijos subneolito bendruomenėse: varpos kaulų iš Šventosios 3 gyvenvietės tyrimai - Osipowicz, Grzegorz (Archaeologia Lituana, 2020)
Straipsnyje pateikiami pajūryje, Šventosios 3 gyvenvietėje, rastų dviejų grenlandinių ruonių varpos kaulų trasologinių tyrimų rezultatai. Atlikus mikroskopinius abiejų kaulų tyrimus, ant jų buvo aptikta gamybos ir naudojimo žymių. Naudojimo žymės buvo ryškesnės ant vieno iš tirtų radinių. Kaulų tyrimai leido iškelti hipotezę, kad šios žymės atsirado po sąlyčio su gerai išdirbta sausa oda. Todėl galima manyti, jog tirti dirbiniai buvo kasdienio naudojimo daiktai, turėję nuolatinį kontaktą su tokia oda. Pristatytų dirbinių naudojimas iliustruotas etnografinių tyrimų duomenimis ir šiuo metu turimomis žiniomis apie varpos kaulų naudojimą priešistoriniais ir istoriniais laikais.
Keywords: trasologija; ruoniai; varpos kaulas; kailis; subneolitas; Lietuva