Vaistiniai buteliukai (1919–1939 m.), rasti Užupio g. 15A, Vilniuje, jų turinio tyrimų rezultatai bei interpretacija - Muralis, Vismantas; Šimkutė, Viktorija; Vičkačkaitė, Vida; Žvirblys, Atas (Archaeologia Lituana, 2024)
2022 m. pirmoje pusėje buvo atliekami archeologiniai tyrimai sklype Užupio g. 15A, kuris patenka į Vilniaus Šv. Baltramiejaus bažnyčios statinių komplekso teritoriją. Tyrimų metu buvo tikimasi aptikti su minėta bažnyčia ir šalia jos buvusiomis kapinėmis siejamus kultūrinių sluoksnių horizontus. Nors tyrimų metu aptikta ir archeologinių radinių ir suardytų žmonių palaidojimų, labiausiai intriguojantys radiniai buvo aptikti XX a. pirma puse datuotose įgilintose struktūrose. Čia rasti 69 buteliai ir buteliukai, kurių dauguma buvo skirti laikyti vaistams. Taip pat rasti 4 individualūs jų fragmentai su įrašais. Iš minėtų radinių trys buteliukai buvo su viduje išlikusiu turiniu. Šiame straipsnyje, kuris yra tarpdisciplininis archeologų, istorikų ir chemikų darbas, analizuojamas šių radinių archeologinis ir istorinis kontekstai, aptiktų vaistinių butelių gamybos vietos, skelbiami rastų buteliukų turinio tyrimų rezultatai ir pateikiamos interpretacijos dėl užfiksuotų vaistinių medžiagų galimo panaudojimo.