Usatovo (Usatove) kultūros kilmė ir chronologija - Nikitin, Alexey G.; Ivanova, Svetlana (Archaeologia Lituana, 2022)
Usatovo kultūra – svarbi pietryčių Europos kultūra, M. Gimbutienės kurganų kultūrų dalis, eneolito ir bronzos amžiaus sandūroje, didėjant stepių klajoklių įtakai, sujungusi Senosios Europos žemdirbių ir gyvulių augintojų bendruomenių pasaulį. Usatovo kultūra šiuo metu datuojama vėlyvojo eneolito–ankstyvojo bronzos amžiaus laikotarpiu, tačiau atsiranda naujų įrodymų, kad ji genetiškai ir kultūriškai susiformavo IV tūkstm. pr. Kr. pradžioje dėl kitų kultūrų įtakos.