Elnio formos valčių vaizdavimas etnoarcheologiniame kontekste - Mykhailova, Nataliia (Archaeologia Lituana, 2022)
Šiaurės Europos ir Sibiro akmenyse ir ant uolų aptikta daug elnio formos laivų atvaizdų, kurie datuojami nuo mezolito iki bronzos amžiaus. Dažniausiai jie interpretuojami kaip mirusiųjų valtys, jungiančios gyvųjų ir mirusiųjų pasaulius. Vanduo yra sienos tarp šių pasaulių simbolis. Šiaurės Europos archeologiniai radiniai rodo, kad elnio, kaip tarpininko tarp gyvųjų ir mirusiųjų pasaulio, atvaizdai atsirado dar akmens amžiuje. Tauriųjų elnių (Cervus Elaphus) liekanų rasta palaidojimuose, datuojamuose nuo mezolito laikotarpio iki geležies amžiaus. Danijos mezolito (Vedbæck, Mollegabet) ir šiaurės Rusijos (Bolshoy Oleniy Ostrov) vietovėse buvo aptikta žmonių kapinių su elnio ragais ar briedžių galvomis. Elnio formos valties kaip transporto priemonės tarp skirtingų pasaulių įvaizdis išsaugotas pietryčių Europos žmonių folklore.