Šilutės Hugo Šojaus muziejuje saugoma patranka ir artilerijos pabūklų analizė XRF tyrimų duomenimis - Vasiliauskas, Liudvikas (Archaeologia Lituana, 2021)
Straipsnyje aptariama 1786 m. gamybos švediška regimentinė 3 svarų kalibro patranka. Taip pat pateikiami ir aptariami pabūklų vamzdžių lydinių rentgeno fluorescencinės (XRF) cheminių elementų analizės duomenys ir lydinių sudėties įtaka pabūklų eksploatavimui.