Požiūrio į delinkventus ir jiems skirtų įstaigų kaita: teorinės įžvalgos - Bieliūnė, Simona (Acta Paedagogica Vilnensia, 2016)
Straipsnyje aptariama reagavimo į vaikų delinkventinį elgesį Europoje istorinė kaita, pagrindiniai teoriniai požiūriai, aiškinantys visuomenei nepriimtino elgesio atsiradimo priežastis, ir galimi nepilnamečių justicijos modeliai, nurodantys valstybių teikiamą prioritetą bausmės ir izoliavimo arba ugdymo ir integracijos paradigmai. Remiantis šia informacija apžvelgiami pagrindiniai vaikų socializacijos centrų kaip vaikų įkalinimo alternatyvos pokyčiai jų veiklos turinio aspektu.
Keywords: delinkventinis elgesys; resocializacija; integracija; vaikų socializacijos centrai; nepilnamečių justicija