Moralinio įmokymo sunkis ir jo įveika - Beržanskas, Gediminas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2007)
Straipsnio tikslas - aptarti moralinio-etinio mokymo vidurinėse ir aukštosiose mokyklose sunkumus, kurie išplaukia iš konsoliduotos ir paveikios etinės doktrinos bei atitinkamo vadovėlio stygiaus. Ryškinama moralinės kultūros svarba šalies pažangai ir ateičiai. Ginčijamas pasaulietinės etinės teorijos sukūrimo negalimumas. Įrodinėjama galimybė sukurti sistemišką ir pagrindų, veiksmingą ir vientisą moralinės filosofijos vadovėlį, kuris darytų įtaką visuomenės būčiai, mentalitetui ir pagelbėtų laipsniškai mažinti ar ilgainiui, tikėtina, likviduoti kultūrinį, socialinį ir ekonominį atsilikimą nuo pirmaujančių Europos Sąjungos šalių. Nurodoma galimybė pakoreguoti šalies universitetinio mokymo sistemą, pereinant prie dviejų specialybių studijų bakalauro pakopoje; pagrindinė specialybė turėtų būti papildoma antrąja – aretologine, kuri skiriama įvairiapusiam - dvasiniam-moraliniam, kultūriniam, kūrybiniam, pilietiniam, protiniam, socialiniam - asmenybės subrendimui. Teikiamas pakoreguotas pamatinės etikos kategorijos - gėrio - apibrėžimas ir elevacinės etikos atmainos sukūrimo įdirbiai.
Keywords: moralinė kultūra; moralinis mokymas; etika; gėris; asmenybė