Švietimo kaitos mikrokontekstas: pedagogų prisitaikymas ir pasipriešinimas - Šidlauskienė, Virginija (Acta Paedagogica Vilnensia, 2006)
Visų tipų bendrojo lavinimo mokyklų pedagogų prisitaikymas prie kaitos ir inovacijų sklaida kaip eksplicitinė asmeninė prielaida, lemia socialinės realybės, žinių visuomenės kūrimo pokyčius. Straipsnyje pristatomi pedagogų reagavimo į pokyčius, adaptyvumo, naujovių įdiegimo ir sklaidos, remiantis penkiapakopiu inovacijų taikymo modeliu, tyrimo rezultatai ir jų interpretavimas, ypač gilinantis į negatyvios mokytojų reakcijos, kaip pasipriešinimo švietimo praktikos permainoms, priežastis.
Keywords: kaita; mikrokontekstas; prisitaikymas; pasipriešinimas; asmenybė