Vaiko teisių įgyvendinimo Lietuvoje aktualijos - Jonynienė, Živilė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2005)
Straipsnyje apžvelgiama ir analizuojama vaiko teisių apsaugos Lietuvoje raida ir aktualijos. Nuo 2000 m. Lietuvoje prasidėjo tikroji vaiko teisių ir veiksmų plano reforma, priimta naujų vaiko teises ir gerovę reglamentuojančių įstatymų, patvirtintos ir vykdomos tęstinės programos. Teisės reforma įpareigoja reorganizuoti socialinę veiklą siekiant vaiko gerovės. Šiame straipsnyje analizuojami 2002-2004 metais Mykolo Romerio universitete atliktų tyrimų, kaip įgyvendinamos vaiko teisės, rezultatai. Siekta išsiaiškinti Vaiko teisių apsaugos tarnybų specialistų, kitų socialinių institucijų socialinių darbuotojų požiūrį. Taip pat įvertinti vienos aktualiausių problemų siekiant vaiko gerovės - smurto prieš vaikus - situaciją Lietuvos šeimose moksleivių požiūriu.
Keywords: vaiko teisės; vaiko teisių apsauga; Vaiko teisių apsaugos tarnyba; smurtas prieš vaikus; fizinės bausmės; socialinė adaptacija