Būsimųjų mokytojų mokymosi motyvacija: psichologiniai parametrai - Paliukaitė, Neringa (Acta Paedagogica Vilnensia, 2005)
Straipsnyje nagrinėjama skirtingų specialybių (psichologijos ir lietuvių filologijos) studentų mokymosi motyvacija. Akcentuojama aukštojo mokslo virsmo iš elitinio į masinį tendencija, edukacinės paradigmos kaita iš mokymo į mokymąsi, būtinas ikiprofesinis būsimųjų specialybės mokytojų rengimas ir atranka. Remiantis dažniausiai vartojamomis sampratomis aptariama motyvo, motyvacijos sąvokos. Išskirti mokymosi motyvacijos psichologiniai parametrai: aspiracijos, vertybinės orientacijos, tolesnio mokymosi motyvai. Tyrimo duomenys atskleidė, kad dauguma būsimųjų mokytojų neturi vidinės motyvacijos dirbti pedagoginį darbą.
Keywords: motyvas; motyvacija; aspiracijos; vertybinės orientacijos; tolesnio mokymosi motyvai