Bendrasis ir specifinis nusirašinėjimas mokykloje - Rost, Detlef H.; Sparfelott, Jam; Narkevičienė, Bronė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2004)
Straipsnyje pristatomi tyrimo, kuriuo siekta nustatyti bendrojo (apimančio visus mokomuosius dalykus) ir specifinio, su atskirais mokomaisiais dalykais susijusio nusirašinėjimo, ryšius. Aštuntos ir dešimtos gimnazijos klasių moksleivių (N = 524 iš 25 gimnazijų) tyrimo duomenų analizė parodė, kad mokyklinį nusirašinėjimą galima grupuoti: bendrasis (apimantis visus mokomuosius dalykus) ir specifinis, su atskirais mokomaisiais dalykais (Matematika/Fizika vs. Vokiečių k./Istorija) susijęs nusirašinėjimas. Bendrojo nusirašinėjimo sąryšis su pažymiais, akademine autokoncepcija ir interesais turi neigiamą kryptį, specifinis nusirašinėjimas pasižymi konvergentiniu ir divergentiniu validumu. Bendrasis nusirašinėjimas regresinės analizės būdu gali būti sėkmingai nustatytas per keturias subskales (R2=.64).
Keywords: nusirašinėjimas; nusirašinėjimo būdai; autokoncepcija; jaunuoliai