Psichologiniai paauglių meninio ugdymo aspektai - Matijkienė, Dalia (Acta Paedagogica Vilnensia, 2002)
Straipsnyje remiantis mokytojų ir mokinių apklausos rezultatais ir teorine literatūra nagrinėjami paauglių integruoto dailės dalykų mokymo koncepcijos psichologiniai pagrindai. Iškeliama holistinė kūrybos ir meninės veiklos prigimtis. Meno psichologijoje ji atsiskleidžia kaip dviejų priešingų asmenybės pradų – afektinio ir kognityvaus – vienovė meninio pažinimo procese. Visa tai kelia reikalavimą, kad meninio ugdymo turinys būtų grindžiamas teorijos ir praktikos sąveika. Ši sąveika dailės mokymo programoje pasiekiama dviejų dalykų- dailės istorijos ir dailės kompozicijos pagrindų – integravimu.
Keywords: šiuolaikinė kultūra; menas; intuicija; intelektas; emocijos; meninis pažinimas; meninis ugdymas; integracija