Šiuolaikinio ugdymo ir saviugdos autonomijos problema - Bulajeva, Tatjana (Acta Paedagogica Vilnensia, 2002)
Spartėjantys demokratizacijos procesai keičia žmonių tarpusavio santykius, kurie švietimo sistemoje, lygiai kaip ir kitose socialinėse sistemose, yra dažnai apibūdinami kaip savitarpio priklausomumo, subordinacijos ar pavaldumo santykiai ir orientuoja žmogų siekti autonomijos. Kyla būtinybė visapusiškai išanalizuoti autonomijos problemą, išsiaiškinti autonomijos sąvoką bei sociologinius ir edukacinius autonomijos aspektus.
Keywords: Andragogika; ugdymas; saviugda; autonomija; autonomijos tipologija.