Mokyklos nelankymas: pedagogų nuomonių interpretacija - Dereškevičius, Pranas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2001)
Straipsnyje mėginama atskleisti mokyklos nelankymo priežastis. Remiantis autoriaus ir kitų Lietuvos bei užsienio tyrinėtojų duomenimis, analizuojamos ne tik socialinės ir ekonominės priežastys, bet ir vidinės, apibūdinančios pačių mokinių nenorą mokytis. Taip pat palyginami rajonų ir miestų mokyklų nelankantys moksleiviai ir jų šeimų bruožai.
Keywords: Mokyklos nelankymas; pasitraukimas iš mokyklos; mokymosi motyvacija; šeima.