Bendrojo ir profesinio-pedagoginio lavinimo santykis pradžios mokyklos mokytojų rengimo įstaigų mokymo planuose 1918- 1940 metais - Žemgulienė, Aušra (Acta Paedagogica Vilnensia, 2000)
Straipsnyje siekiama pateikti pateikti bendrojo ir profesinio-pedagoginio pradžios mokyklos mokytojų rengimo santykio kaitos tendencijas Lietuvoje (1918-1940). Apskaičiuodami dėstytų dalykų santykį, remiamės 1919 m„ 1922 m. ir 1929 m. Švietimo ministerijos patvirtintomis mokytojų seminarijų pamokų lentelėmis bei duomenimis iš Tauragės mokytojų seminarijos Pedagogų tarybos 1927 m. siūlyto „Mokytojų seminarijos projekto". Profesinis-pedagoginis mokytojų rengimas gerokai padidėjo kalbamojo laikotarpio pabaigoje, kai Lietuvos bendrojo lavinimo mokykla jau laidavo pakankamą bendrąjį moksleivių lavinimą. Įkūrus Klaipėdos pedagoginį institutą 1935 m. pradžios mokyklos mokytojų rengimas labiau pedagogizuojamas. Patobulintas 1939 m. instituto mokymo planas bendrojo ir specialiojo pedagoginio parengimo santykiu artimas 1927-ųjų Mokytojų seminarijos projektui.
Keywords: Mokytojų seminarija; mokytojų rengimas; švietimas.