Dorinimo problemos „aktyviosios mokyklos" teorijoje ir praktikoje - Valatkienė, Stasė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2000)
Straipsnyje analizuojami skirting “aktyviosios mokyklos” požiūriai į moralinį auklėjimą XX a. pradžioje Vakarų Europoje ir JAV. Remiantis lyginamąja analize straipsnyje apžvelgiamos įvairių autorių (J. Dewey, F. Foersterio, M. Montessori ir kt.) pažiūros į vaiką ir moralinio auklėjimo pagrindinius principus, turinį, forma sir metodus. Autorė aptaria tarptautines konferencijas ir tyrimus skirtus moralinio auklėjimo problemoms. Naujojo ugdymo moralinio auklėjimo idėjos rado atgarsį ir Lietuvos pedagogų ieškojimuose. Autorė prieina išvados, jog Beje, visos paieškos buvo labiau dalinės – vientisos mokslinės moralinio auklėjimo teorijos sukurti nepavyko.
Keywords: Pedagogikos istorija; dorinis ugdymas; „aktyvioji mokykla”; „naujasis ugdymas”.