Sąveika ugdymo moksle - Montvilaitė, Sigita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2000)
Pedagoginis procesas, kaip ir visas socialinis bei dvasinis visuomenės gyvenimas, vyksta pagal bendrus dėsningumus, kurių vienas svarbiausių yra sąveika. Pedagogo ir ugdytinio bendravimas, kaip subrendusios ir bręstančios asmenybių sąveika, keitimasis informacija bei tarpusavio supratimas, sąlygoja ugdymo proceso vyksmą ir jo efektyvumą. Konstrukcinė sąveika, grindžiama santykių abipusiškumu, lygybe, lygiavertiškumu, aktyvumu, veiklumu ir kt. principais, garantuoja ne tik ugdymo proceso kokybę, bet ir sėkmingą asmenybės brendimą. Šią problemą tyrinėjo žymus tarpukario Lietuvos pedagogas Jonas Vabalas-Gudaitis. Savo pedagoginiuose ir psichologiniuose straipsniuose Vabalas-Gudaitis pabrėžė, jog demokratiškas ugdytinio ir ugdytojo bendravimas, paremtas asmens laisve ir kartu atsakomybe, turi įtakos ne tik mokymosi sėkmingumui, bet ir padeda ugdyti įvairias besimokančiojo asmenybės savybes: savarankiškumą, iniciatyvumą, veiklumą, atsakomybę, savigarbą ir kitas.
Keywords: Pedagoginis procesas; sąveika; bendravimas; J. Vabalas-Gudaitis.