Teisė ir mokinio socializacija - Jonynienė, Živilė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2000)
Juridiškai įteisintos vaiko teisės yra norma, kurios laikytis turi kiekvienas visuomenės narys, net jeigu jo asmeniniai įsitikinimai būtų kitokie. Taigi vaiko teisės tapo bręstančios asmenybės socializacijos sudedamąja ir būtina sąlyga. Kitaip tariant, vaiko teisių pažeidimas šiuolaikinėje visuomenėje yra asocialus reiškinys, o pačiam vaikui jo teisių neigimas tampa jo asocializacijos prielaida. Lietuvoje. atsižvel gaint j tarptautinę patirtį naujai kuriama juridinė vaiko teisių apsaugos sistema, reformuojanti mokyklą. Tačiau vaiko asmenybės socializacijos sąlygų kaita sunkiausiai apčiuopiama, nes tai yra sisteminių dalių vidinė charakteristika. Čia susiduriama ir su tokiu komplikuotu reiškiniu kaip suaugusiųjų resocializacija, ypač kalbant apie kardinaliai besikeičiančią visuomenę. Juridiniais dokumentais nusakomi socialiniai principai, kaip socializacijos sąlygos ir kartu asocializacijos samprata, kaip atitinkamų socialinių principų neigimas. Kiekvieną reiškinį geriau paaiškina priešingas jam reiškinys, tad socializacijos kokybiną kaitą pravartu nagrinėti neatsietinai nuo asocializacijos apraiškų ir tendencijų analizės.
Keywords: Vaiko teisės; socializacija; asocializacija; delinkvencija; tarptautinės organizacijos.