Socialinio darbo pagrindai - Kučinskas, Vytolis (Acta Paedagogica Vilnensia, 2000)
Socialiniam darbui, kaip atskirai ir labai aktualiai mokslo ir praktinės veiklos sričiai, įsitvirtinti ir toliau plėstis Lietuvoje reikia tam tikro pagrindo, leidžiančio apimti ir vertinti visą socialinių reiškinių įvairovę (įstatymus, institucijas, valdymo formas, žmonių santykius, gyvenimo būdą, nuostatas, vertybes, poelgius, ir pan.). Socialinių reiškinių vertinimo objektyvumui reikalingos tam tikros žinios ir patirtis, kurios gali būti apibendrintos ir pateiktos įvairiomis formomis ir būdais. Todėl šiame straipsnyje pabandėme atskleisti ideologinius ir pasaulėžiūrinius, politologinius, sociologinius, psichologinius, pedagoginius, medicininius (sveikatingumo) socialinio darbo pagrindus, be kurių neįmanomas socialinio darbo, kaip mokomosios disciplinos, dėstymas ir socialinio darbo specialistų veiklos tobulinimas.
Keywords: Socialinis darbas; socialiniai darbuotojai; socialiniai pedagogai; socialinė pedagogika.