Visuomenės institucijų reitingas: mokinių nuomonė - Stulpinas, Tomas (Acta Paedagogica Vilnensia, 1999)
Pristatomas mokinių nuomonės apie visuomenės institucijas tyrimas. Tyrimas atskleidė visuminį pagrindinių visuomenės institucijų vaidmenį pasaulietinės bendrojo lavinimo mokyklos mokiniams. Tyrimu nustatyta: paskirų institucijų poveikio ypatumai, dinamika priklausomai nuo mokinių amžiaus, jų įtaka skirtingos lyties ir gyvenamosios vietos respondentams. Išskirtos visuomenės institucijos pagal svarbą mokinių vertinamos tokia tvarka: šeima, draugai, pedagogai, klasės bendruomenė, bažnyčia, žiniasklaida. Statistinis tyrimas parodė, jog respondentų nuomonės, nors ir šiek bei tiek panašios, yra labai išsisklaidžiusios. Atsakymų įvairovė rodo mokinių nuostatų diferencijavimąsi.
Keywords: visuomenės institucijų reitingas; šeima; draugai; mokytojai; klasės draugai; bažnyčia; žiniasklaida