Vyskupas Motiejus Valančius apie katalikų persekiojimą ir švietimą - Tijūnėlienė, Ona (Acta Paedagogica Vilnensia, 1999)
Šio straipsnio tikslas – aptarti M. Valančiaus knygos „Maskoliams katalikus persekiojant” šviečiamąsias idėjas. Aptariamos knygos rašymo aplinkybės, struktūra ir pagrindinės skelbiamos idėjos. Knyga susideda iš kelių brošiūrų, parašytų po lietuviškos spaudos draudimo (1865), išleistų Tilžėje, kurių platinimas Lietuvoje buvo draudžiamas. Kadangi trūko įrodymų, vyskupas Motiejus Valančiaus nebuvo nuteistas, bet kiti kunigai buvo persekiojami ir ištremti į Sibirą. Knygoje, kuri buvo paskelbta 1929 m Kaune, buvo aprašyta mokyklos ir Katalikų Bažnyčios vieta antroje 19 a. pusėje, joje parodomas okupantų tikslas į nutautinti Lietuvą. Okupantų tikslų realizavimo vieta buvo mokyklose, kur mokiniai buvo nutautinami, jie turėjo priimti stačiatikių tikėjimą. Tarnavo mokytojai, kurie nemokėjo gimtosios kalbos, neišmanė tradicijų. Visų M. Valančiaus brošiūrų tikslas – ne tik išryškinti Lietuvos žmonėms nepriimtinos primestos švietimo sistemos žalą, bet ir patarti, kaip vaduotis iš jos, kaip išvengti prigimčiai svetimos mokyklos ir joje dirbančių pašaukimo neturinčių mokytojų įtakos.
Keywords: vyskupas M. Valančius; Katalikų Bažnyčia; katalikų švietimas; lietuviškos spaudos draudimas