Vaiko pasaulėvaizdžio turinys ir lemiantys veiksniai - Zulumskytė, Aušrinė (Acta Paedagogica Vilnensia, 1998)
Straipsnyje aptariama pasaulėvaizdžio sąvoka, charakterizuojanti vaiko pasaulėžiūrą, aptariamas jos turinys ir reikšmė, vaiko pasaulėvaizdžio veiksniai. Pateikiama pasaulėvaizdžio veiksnių sąveikos diagrama. Darbas pagrįstas literatūros šaltinių analize ir metaanalize. Straipsnyje mėginama apibrėžti pasaulėvaizdžio sąvoką ir jį lemiančius veiksnius. Medžiaga gali tapti pagrindu svarstant, kokiais keliais, metodais ir priemonėmis būtų galima sėkmingiausiai pildyti bręstančios asmenybės „aruodus"; kaip, pasitelkus šias teorines įžvalgas, reikėtų atlikti integruoto ir dalykinio pasaulio pažinimo sistemų pradžios mokykloje lyginamuosius tyrimus; kaip ieškoti sėkmingesnę vaiko pasaulėvaizdžio plėtrą garantuojančių būdų ir raiškos kriterijų.
Keywords: vaikystė; pasaulėvaizdis; pasaulėžiūra; pradinė mokykla