Stasys Šalkauskis - mokslinio darbo metodikos pradininkas - Sirtautas, Vytautas (Acta Paedagogica Vilnensia, 1997)
Stasys Šalkauskis – įžymi asmenybė, daug nusipelniusi Lietuvos mokslui ir kultūrai. Jo veikalai daugiausia yra iš filosofijos ir pedagogikos srities.' Jam rūpėjo tautinės kultūros reikalai, jis kūrė filosofijos bei pedagogikos terminiją ir jų teorinius pagrindus. Spaudoje paskelbęs 37 straipsnius žurnaluose ir 21 knygą - iš viso 58 studijinius darbus. Pats redagavo „Romuvos" ir „Židinio" žurnalus, kur irgi skelbdavo savo straipsnių. Filosofija ar pedagogika, taip pat biografiniai duomenys yra aptarti ir žinomi Lietuvos skaitytojui (ankstesni minėti darbai tėvynėje ir vėlesnieji išeivijoje, deja, sunkiau prieinami). Norėtųsi kiek plačiau pagvildenti dar vieną profesoriaus St. Šalkauskio veiklos sritį -bendrąją mokslinio darbo metodiką, kuri iki šiol nesusilaukė reikiamo dėmesio. Šis straipsnis, kiek papildytas, parašytas skaitytų pranešimų Šiauliuose 1989 ir 1991 metais pagrindu.
Keywords: ugdymo filosofija; S. Šalkauskis; mokslinio darbo metodika; pedagogikos terminija