Pedagogas Vincas Ruzgas - Bernotas, Vytautas (Acta Paedagogica Vilnensia, 1997)
Straipsnyje pristatomas žymaus kultūros ir švietimo veikėjo Vinco Ruzgo (1890-1972) pedagoginis palikimas, analizuojama jo pedagoginių idėjų sklaida ir jų aktualumas šiandieninei mokyklai. Parašęs per 650 publikacijų, išleidęs 31 knygą, V. Ruzgas daug dėmesio skyrė didaktikos, vaikų ir suaugusiųjų ugdymo, pedagogikos istorijos, kraštotyros problemoms. Tačiau pagrindinė V. Ruzgo domėjimosi sritis – gamtos mokslų mokymo ir mokymosi metodika. Jo straipsniuose, mokytojams ir mokiniams skirtose metodinėse priemonėse, vadovėliuose buvo pateikiami itin detalūs gamtos mokslų mokymo ir mokymosi metodiniai nurodymai ir praktinio jų realizavimo pavyzdžiai. V. Ruzgas ypač akcentavo savarankiško, tiriamojo darbo svarbą, pabrėžė vertybinius gamtos pažinimo ir gamtosaugos aspektus.
Keywords: pedagogikos istorija; V. Ruzgas; didaktika; gamtos mokslai; mokymas; mokymosi metodika