Humaniškumo ugdymo tendencijos Lietuvos pedagogikoje (XIX a. pabaiga - XX a. vidurys) - Bakutytė, Rima (Acta Paedagogica Vilnensia, 1997)
Straipsnyje aptarimos humaniškumo ugdymo tendencijos XIX a. pabaigoje – XX a. viduryje. Siekiant geriau suprasti humaniškumo ugdymo teorinius pagrindus, pravartu plačiau aptarti šio laikotarpio pedagoginių tyrinėjimų bendruosius ypatumus, išsiaiškinti pedagogų požiūrį į žmoniškumo (tuo metu vartojama kaip tik ši sąvoka) turinį, vietą bei svarbą, išryškinti kai kuriuos principus, veiksnius, priemones bei metodus, kurie galėtų būti reikšmingi ir šiandien.
Keywords: pedagogikos istorija; humaniškumas; humaniškumo ugdymas; dorinis ugdymas; ugdymo metodai