Egzistencinės pedagogikos principai ir patirtis - Valatkienė, Stasė (Acta Paedagogica Vilnensia, 1997)
Straipsnio autorė pateikia egzistencialistinės pedagogikos koncepciją ir pagrindinius jos principus. pagrindiniai egzistencialistinės pedagogikos principai skelbia, kad kiekvienas žmogus savo buvimu yra vertybė, nes jis nepakartojamas, unikalus. Kiekvienas žmogus turi potencijos tapti geru. Svarbiausia mokykloje, kad mokymasis būtų prasmingas, t. y. kad jo iniciatorius būtų pats mokinys: mokytojas turi tik padėti jam mokytis, t. y. palengvinti mokymąsi, mylėti mokinį ir juo tikėti, įsijausti į jo vidinį pasaulį, mokėti pažvelgti į reiškinį vaiko akimis. Pristatomi pagrindiniai egzistencializmo atstovai, analizuojama Summerhillo egzistencialistinės mokyklos patirtis – jos tikslai, paskirtis, uždaviniai, ugdymo organizavimas ir turinys.
Keywords: ugdymo filosofija; egzistencializmas; egzistencialistinė pedagogika; pedagogikos principai; Summerhillo mokykla