Akademinio jaunimo vertybinės orientacijos - Purvaneckienė, Giedrė (Acta Paedagogica Vilnensia, 1993)
Straipsnis parengtas pranešimo, skaityto Septintajame Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziume, pagrindu. Analizuojant akademinio jaunimo vertybines orientacijas remiamasi VU Sociologijos laboratorijos 1989 ir 1990 metais atliktais tyrimais. 1989 metų vyresniųjų klasių moksleivių ir studentų tyrimas atskleidė, kad Lietuvos jaunimas viena iš svarbiausių veiklos sričių laiko bendravimą šeimoje. Nors visuomenėje įvyko ženklių pokyčių, tačiau 1990 m. jaunimo vertybinių orientacijų tyrimas taip pat parodė, kad šeimos, kaip svarbiausio ir saugiausio darinio, svarba anaiptol nesumažėjo. Apibendrinant tyrimo duomenis, Lietuvos jaunimo nuostatas į šeimą galima pavadinti tradicinėmis, patriarchalinėmis. Šio tyrimo metodika buvo suderinta su Vakarų Europos jaunimo vertybių tyrimo metodika, todėl galima palyginti rezultatus. Iš esmės Lietuvos jaunimo įvairių šeimos veiksnių, tokių kaip abipusė pagarba ir supratimas, ištikimybė, vaikai, geri seksualiniai santykiai, tolerancija, pakankamos pajamos, ta pati tikyba ir t.t., vertinimai mažai kuo skiriasi nuo Vakarų Europos jaunimo vertinimų. Tačiau Vakarų jaunimas daugiau reikšmės teikia tolerancijai ir seksualiniams santykiams, Lietuvos jaunimas – vaikams ir geroms gyvenimo sąlygoms. Kur kas didesnis vertinimų skirtumas kai kalbama apie vaikų ir tėvų santykius, pažiūrų sutapimą.
Keywords: akademinis jaunimas; vertybinės orientacijos; nuostatos; šeima