Pedagogiškai apleisti paaugliai - Janulaitienė , Nijolė (Acta Paedagogica Vilnensia, 1991)
Straipsnyje prieštaraujama pedagogų diskusijose vis pasigirstančiai nuomonei, kad neverta eikvoti jėgų dirbant su sunkiai auklėjamais paaugliais, kad nepilnamečių nusikalstamumo prevencija turėtų rūpintis ne pedagogai, o policininkai. Pažymima, kad šiandieniniai nusikalstamo elgesio jaunuoliai, pikti, agresyvūs arba vangūs, nematą perspektyvos gyvenime, - tai vakarykščiai pedagogiškai apleisti paaugliai ir nei šeima, nei mokykla neturėtų vengti atsakomybės. Norint sukurti veiksmingą metodiką pedagoginiam ir socialiniam apleistumui įveikti, svarbus yra šio reiškinio pažinimas. Straipsnyje pristatomi empiriniai Kauno mieste atlikti pedagogiškai apleistų paauglių tyrimai. 1988 m. atliktas tyrimas labiau konstatuojamojo pobūdžio. Buvo siekiama nustatyti išorinius pedagoginį apleistumą sąlygojančius veiksnius. 1988 - 1989 m. buvo atliktas kitas tyrimas „Pedagoginis apleistumas ir jo įveikimas bendradarbiaujant mokyklai, šeimai, visuomenei”. Šio tyrimo metu siekta patikslinti išorinius veiksnius ir nustatyti vidines priežastis, formuojančias pedagoginį apleistumą ir parengti pedagoginio apleistumo įveikos metodiką.
Keywords: pedagoginis apleistumas; delinkventiškas elgesys; sociokultūrinė aplinka; prevencija