INFORMATINIO MĄSTYMO UGDYMO UŽDUOTYS: MERGINŲ IR VAIKINŲ SPRENDIMŲ ANALIZĖ - Dagienė, Valentina; Pėlikis, Eimantas; Stupurienė, Gabrielė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Profesorė fizinių mokslų daktarėVilniaus universitetoMatematikos ir informatikos institutasAkademijos g. 4, LT-08663 VilniusEl. paštas: valentina.dagiene@mii.vu.lt Matematikos didaktikos magistrantas Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos institutas Akademijos g. 4, LT-08663 Vilnius El. paštas: eimantas.pelikis@gmail.comInformatikos inžinerijos doktorantė Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos institutas Akademijos g. 4, LT-08663 Vilnius El. paštas: gabriele.stupuriene@mii.vu.ltStraipsnyje nagrinėjamos tokios problemos: informatikos mokymas naudojant neformalųjį ugdymo būdą (konkursus, varžybas), informatikos pagrindinių konceptų mokymas trumpomis patraukliomis užduotimis, informatinio mąstymo (anglų k. computational thinking) ugdymas, merginų ir vaikinų skirtumai sprendžiant informatikos užduotis. Autorių tyrimas remiasi šios srities kontekstine šaltinių analize ir didelio kiekio sukauptų duomenų statistine analize (atsakymai gauti iš 23,5 tūkst. respondentų). Straipsnyje vartojama nauja, lietuviškose publikacijose dar nevartota informatinio mąstymo sąvoka, kuriai Europos šalyse skiriama vis daugiau dėmesio ir manoma tai esant vienu iš svarbiausių XXI amžiaus ugdymo iššūkių mokykloje. Aptariamos šios sąvokos ypatybės, sunkumai rasti tinkamą lietuvišką atitikmenį, nagrinėjamas operacinis informatinio mąstymo apibrėžimas. Straipsnyje apžvelgiami kognityvūs merginų ir vaikinų skirtumai sprendžiant informatikos užduotis, skirtas informatiniam mąstymui ugdyti. Trumpai pristatomas tarptautinis informatikos konkursas „Bebras“, analizuojama, kaip šis konkursas padeda ugdyti mokinių informatinio mąstymo gebėjimus. Straipsnyje analizuojami 2013 m. konkurso dalyvių sprendimo rezultatai, atsižvelgiama į dalyvių amžiaus grupes, lytį, ieškoma sąsajų su uždavinių kategorijomis. Išsamiau nagrinėjami tie uždaviniai, kurių vaikinų ir merginų rezultatai skiriasi reikšmingai.
Keywords: Informatikos mokymas; žaidybinimas; konkursas „Bebras“; informacinės technologijos; informatinis mąstymas