TIKSLIŲJŲ MOKSLŲ DALYKŲ PASIRINKIMO BENDROJO UGDYMO MOKYKLOJE MOTYVAI - Gesevičienė, Vilma; Mazėtis, Edmundas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Lektorė socialinių mokslų (edukologija) daktarėLietuvos edukologijos universitetoMatematikos katedraStudentų g. 39, LT-08106, VilniusTel. (8-5) 275 1377El. paštas: vilma.geseviciene@leu.ltDocentas matematikos mokslų daktarasVilniaus universitetoMatematikos ir informatikos metodikos katedraNaugarduko g. 24, LT-03225, VilniusTel. (8-5) 219 3086El. paštas: edmundas.mazetis@mif.vu.ltStraipsnyje apžvelgiami Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklų 11–12 klasių mokinių tiksliųjų mokslų dalykų pasirinkimo prioritetai ir motyvai, nes mokomųjų dalykų ir jų lygių pasirinkimas turi ne tik akademinį pagrindą, bet ir yra vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių karjeros raidos sėkmę ateityje. Tyrimo rezultatai rodo, kad daugelis respondentų palankiai vertina tiksliųjų mokslų dalykų pasirinkimo galimybes, tačiau menkai jas sieja su tolesniu mokymusi ir profesine veikla. Straipsnyje pateikti tyrimo rezultatai galėtų sudominti įvairių lygių ugdymo proceso organizavimo specialistus, mokytojus, tėvus ir pačius mokinius.
Keywords: tiksliųjų ir gamtos mokslų dalykai; dalykų mokymosi lygiai; mokomųjų dalykų pasirinkimas; mokomųjų dalykų pasirinkimo motyvacija; pasirinkimo refleksija