VAIZDUOJAMOJO MENO KRYPTIES STUDENTŲ DISPOZICINĖS EMPATIJOS IR KŪRYBIŠKOS ASMENYBĖS SAVYBIŲ SĄSAJOS - Balundė, Audra; Grakauskaitė-Karkockienė, Daiva (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Vystymosi psichologijos magistrantėLietuvos edukologijos universitetoUgdymo mokslų fakultetoPsichologijos didaktikos katedraStudentų g. 39, LT-08106 VilniusEl. paštas: audra.balunde@stud.leu.ltDocentė socialinių mokslų (psichologijos) daktarėLietuvos edukologijos universitetoUgdymo mokslų fakultetoPsichologijos didaktikos katedraStudentų g. 39-328, LT-08106 VilniusEl. paštas: daiva.karkockiene@leu.ltStraipsnyje pristatomas vaizduojamojo meno krypties studentų dispozicinės empatijos ir kūrybiškos asmenybės savybių sąsajų tyrimas. Menininkai jautriau reaguoja į aplinką, o empatija suteikia jiems galimybę geriau įsijausti ir suprasti problemą. Tyrimo rezultatai parodė, kad, didėjant emocinio empatijos aspekto – asmeninio distreso – įverčiams, mažėja kūrybiškos asmenybės savybės – polinkio rizikuoti – įverčiai, o kūrybiškos asmenybės savybės – sudėtingumo – įverčiai mažėja. Kognityvaus empatijos aspekto įsivaizdavimo įverčiai statistiškai reikšmingai teigiamai koreliuoja su vaizduotės įverčiais.
Keywords: vaizduojamojo meno studentai; dispozicinė empatija (kognityvi ir emocinė); kūrybiška asmenybė