AUKŠTESNIŲJŲ KLASIŲ MOKINIŲ MUZIKINIO KŪRYBIŠKUMO UGDYMAS MUZIKINĖMIS KOMPIUTERINĖMIS TECHNOLOGIJOMIS: MUZIKOS MOKYTOJŲ PATIRTIS - Rimkutė-Jankuvienė, Sandra; Girdzijauskienė, Rūta (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Lektorė socialinių mokslų (edukologijos) doktorantėKlaipėdos universiteto Menų fakultetas, K. Donelaičio g. 4El. paštas: sandra.rimkute.jankuviene@gmail.comProfesorė socialinių mokslų (edukologijos) daktarėKlaipėdos universiteto Menų fakultetas, K. Donelaičio g. 4El. paštas: ruta.girdzi@gmail.comStraipsnyje išryškinama muzikos mokytojo gebėjimo atpažinti mokinių muzikinį kūrybiškumą ir patirties organizuojant muzikinę kūrybinę mokinių veiklą svarba. Pristatomi tyrimo, atskleidžiančio muzikos mokytojų patirtį ugdant aukštesniųjų klasių mokinių muzikinį kūrybiškumą muzikinėmis kompiuterinėmis technologijomis (MKT), rezultatai. Interviu su dešimčia muzikos mokytojų duomenų analizė parodė, kad mokytojai muzikinį kūrybiškumą atpažįsta pagal mokinių muzikinę ir MKT naudojimo patirtį bei įsitraukimo į muzikinę kūrybinę veiklą pobūdį. Muzikinio kūrybiškumo ugdymo MKT procesą mokytojai apibūdina kaip bendrą mokinių ir mokytojo veiklą, kurios svarbiausi ypatumai: tikslingas muzikinių ir MKT žinių teikimas, nuosekli muzikinių kūrybinių užduočių sistema, skatinantis kūrybos darbų vertinimo pobūdis, mokytojo kaip pagalbininko ir konsultanto vaidmens prisiėmimas. Išryškėjo ir muzikinio kūrybiškumo ugdymo MKT sunkumų: didelis mokinių skaičius grupėje, laiko kūrybinei veiklai trūkumas, mokytojų MKT naudojimo kompetencijos stoka, techniniai trikdžiai.Tyrimą finansavo Lietuvos mokslo taryba (sutarties Nr. MIP-13081).
Keywords: muzikinis kūrybiškumas; muzikinės kompiuterinės technologijos (MKT)