KALBOS DIDAKTIKA: KALBOS UGDYMO PARADIGMŲ KAITA IR KALBOS MOKYMO(SI) LOGIKA - Nauckūnaitė, Zita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Docentė socialinių mokslų (edukologijos) daktarėLietuvos edukologijos universitetoLietuvių kalbos ir literatūros didaktikos katedraT. Ševčenkos g. 31, LT-03111 VilniusTel. (8 5) 233 08 52El. paštas: zita.nauckunaite@leu.ltStraipsnyje nagrinėjamas lingvistinis kalbos didaktikos aspektas. Aptariami lietuvių kalbos programų, sudarytų pagal sisteminę ir komunikacinę-integracinę kalbos ugdymo paradigmas, pranašumai ir trūkumai. Pagrindžiamas siekis atnaujinant lietuvių kalbos ir literatūros pagrindinio ugdymo programą (2015 m.) suderinti abi kalbos ugdymo paradigmas, kokybiškai nauju pavidalu grįžtant prie sisteminio kalbos ugdymo ir stiprinant sakytinės bei rašytinės kalbos vartojimą pagal komunikacinės-integracinės kalbos ugdymo paradigmos teorinę ir praktinę mintį. Atnaujinta lietuvių kalbos ugdymo programa remsis sinergetika kaip nauja moksline paradigma.
Keywords: kalbos ugdymo programos; lingvistikos paradigmos; sisteminė kalbos ugdymo paradigma; komunikacinė-integracinė kalbos ugdymo paradigma; sinergetinė paradigma