Istorinė universitetinio aukštojo mokslo sampratos raida - Tinfavičienė, Ingrida (Acta Paedagogica Vilnensia, 2007)
Socialinių mokslų (edukologijos) doktorantėVilniaus universitetoEdukologijos katedraUniversiteto g. 1/9, Lt-01513 VilniusTel. (8 5) 266 76 25Žinių visuomenėje kyla naujų reikalavimų aukštajam mokslui ir aukštojo mokslo institucijoms. Atlikus mokslinės literatūros analizę, straipsnyje apžvelgiama istorinė aukštojo universitetinio mokslo sampratos raida bei esminių tradicinių aukštojo mokslo bruožų, kaip akademinė laisvė, institucinė autonomija, mokslinė veikla, mokslo ir studijų vienovė, santykių paritetiškumas, atvirumas, kritinio mąstymo ugdymas, aktualumas šiuolaikinės visuomenės kaitos sąlygomis.
Keywords: aukštasis universitetinis mokslas; aukštojo universitetinio mokslo bruožai; universitetas