Ateitininkų nuostatos puoselėjant tautinį identitetą - Gedvilienė, Genutė; Šukys, Aurimas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2007)
Docentė socialinių mokslų (edukologijos) daktarėVytauto Didžiojo universitetoSocialinių mokslų fakultetasDonelaičio g. 52–301, LT-44244 KaunasEl. paštas: g.gedviliene@smf.vdu.ltIstorijos katedros doktorantasVytauto Didžiojo universitetoEdukologijos katedraLietuvos istorijos magistrasBaltijos g. 92–41, LT-48217 KaunasEl. paštas: aurimas_sukys@yahoo.com Straipsnyje nagrinėjama ateitininkų samprata lietuvių emigrantų bendruomenės atžvilgiu bei jų pastangos išsaugoti savo identitetą sukuriant stiprios tautinės bendruomenės – diasporos – veikimo modelį po Antrojo pasaulinio karo. Taip pat pateikiamos lietuviškumo išsaugojimo programinės gairės. Straipsnis parašytas remiantis J. Girniaus, M. Krupavičiaus, A. Maceinos, A. Sužiedėlio ir kitų ateitininkų idėjų teorine analize.
Keywords: lietuvių diaspora; tautinė tapatybė; ateitininkai; katalikas; tėvynės meilė; pareiga; tautiškumo puoselėjimas