Nepamokinė veikla kaip sutrikusio regėjimo paauglių socialinių įgūdžių ugdymo veiksnys - Raudeliūnaitė, Rita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2007)
Lektorė, socialinių mokslų (edukologija) daktarėMykolo Romerio universitetoSocialinio darbo katedraAteities g. 20, LT-08303 VilniusEl. paštas: ritara@takas.lt Iškeliama regėjimo neįgalumą turinčių paauglių socialinių įgūdžių ugdymo problema, kaip svarbi asmens socialinės integracijos į visuomenę sąlyga. Straipsnyje svarbiausias dėmesys skiriamas nepamokinei veiklai, kaip svarbiam pedagoginiam veiksniui, determinuojančiam socialinių įgūdžių raidą. To siekiant atskleidžiamas veiklos tikslingumo, asmeninio ir socialinio reikšmingo savarankiškumo ir santykių humaniškumo ryšys su socialiniais įgūdžiais (intrapersonaliniais, interpersonaliniais bei veiklos ir bendradarbiavimo). Nemažai vietos straipsnyje skiriama sutrikusio regėjimo paauglių nepamokinės veiklos ypatumams atskleisti.
Keywords: socialinė integracija; socialiniai įgūdžiai; nepamokinė veikla; veiklos tikslingumas; prasmingumas; aktyvumas; humaniškumas