Gabių mokinių identifikavimo problemos - Brandišauskienė, Agnė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2007)
Vilniaus kolegijos dėstytojaSocialinių mokslų (edukologijos) doktorantėVilniaus pedagoginio universitetoEdukologijos katedraStudentų g. 39, LT-08106 VilniusTel. 8 5 279 00 42 Straipsnyje pateikiamos šiuolaikinės gabumų koncepcijos (J. Renzulli, F. Gagne, A. Tannenbaum, R. Sternberg) ir aptariama gabumų sampratos paradigmų kaita. Remiantis tyrimų duomenimis, galima teigti, kad nuo tradicinio statinio gabumo vaizdinio yra linkstama į dinamišką, sąlygojamą genetinių, asmenybės ir aplinkos veiksnių, kuris daugiau konceptualizuoja nagrinėjamą reiškinį, bet nesumažina gabaus vaiko identifikavimo problemų.
Keywords: gabumų samprata; tradicinė ir naujoji gabumų paradigma; gabumų identifikacijos būdai ir problemos