Protinės veiklos aktyvinimo prielaidos mokomajame procese - Juodraitis, Adolfas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2007)
Docentas socialinių mokslų (edukologijos) daktarasŠiaulių universitetoSocialinės gerovės ir negalės studijų fakultetasP. Višinskio g. 25, LT-76285 ŠiauliaiTel. (8-41) 595 732El. paštas: sppkatedra@cr.su.lt Individualiam ir socialiniam asmenybės funkcionavimui užtikrinti reikšminga sąlyga yra pirmiausia įvairios mokomosios informacijos kaupimas ir tikslingas bei laiku jos atgaminimas. Empirinių tyrimų konstatuota, kad tai sudėtinga veikla įvairaus psichofizinio išsivystymo lygio moksleiviams, ypač turintiems protinės raidos sutrikimų todėl mneminės veiklos aktyvinimo būdų paieška yra aktuali problema. Straipsnyje pateikiamas eksperimentinis trijų dalyių tyrimas, kuris parodė, kai raidos sutrikimų neturintys moksleiviai, tiek ir protinės raidos sutrikimų turintys moksleiviai susiduria su daugeliu sudėtingø problemų, jiems būna lengviau įsiminti atliktą veiksmą, taip pat gerėja ir abiejų tiriamųjų grupių veiksmo rezultato prisiminimo produktyvumas.Gautų duomenų analizė leidžia teigti, kad pedagoginėje praktikoje taikomi prisiminimo procesų aktyvinimo būdai lemia moksleivių, taip pat ir sutrikusios protinės raidos, aukštesnį informacijos įvaldymo ir išsaugojimo lygį.
Keywords: atminties procesai; prisiminimas; atliktas veiksmas; veiksmo rezultatas; protinės veiklos aktyvinimas