Šeimoje netektį patyrusių vaikų saviidentifikacijos poreikis kaip socializacijos veiksnys - Butvilas, Tomas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Socialinių mokslų (edukologijos) daktarasMykolo Romerio universitetoEdukacinės veiklos katedros lektoriusAteities g. 20, CR -254, LT-08303 VilniusTel. (8~5) 271 47 10El. paštas: tbutvilas@mruni.eutraipsnyje nagrinėjama šeimoje vienokią ar kitokią netektį patyrusių pradinių klasių mokinių saviidentifikacijos poreikis kaip vidinis veiksnys, sąlygojantis tolesnius šių mokinių socializacijos procesus. Empirinių duomenų pagrindu mėginama palyginti netektį patyrusių ir jos nepatyrusių vaikų požiūrį į savo namus ir tėvus, patirtą netektį šeimoje, taip pat jų požiūrį į savo mokyklą, kaip svarbius šių tiriamųjų saviidentifikacijos poreikio raiškos rodiklius. Kartu mėginama parodyti, kaip saviindifikacijos poreikio patenkinimas gali paveikti pradinių klasių vaikų, šeimoje patyrusių vienokią ar kitokią netektį, socialinių-dorinių vertybių internalizaciją, kaip jų socializacijos pamatą.
Keywords: netektį patyrę vaikai; saviidentifikacija; socializacija