Pedagogikos, kaip mokomojo dalyko, vaidmuo keičiantis mokytojų rengimo paradigmai - Vasiliauskas, Romanas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Profesorius socialinių mokslų (edukologija)habilituotas daktarasVilniaus pedagoginio universitetoEdukologijos katedraStudentų g. 39, LTLT-08106 VilniusEl. paštas: edukologija@vpu.ltStraipsnyje analizuojamos pedagogikos, kaip mokomojo dalyko, ištakos nuo Vilniaus universiteto įsikūrimo, jo vaidmuo rengiant mokytojus Lietuvoje XX–XXI a. Trumpai apžvelgus pedagogikos raidą iki XX a., didžiausia reikšmė teikiama tarpukario Lietuvos Kauno universitete S. Šalkauskio sukurtai pedagogikos mokslo sistemai, jo pedagogikos reiškinių traktavimui, filosofiniam pagrindimui, paliečiamas pedagogikos ideologizavimas sovietiniu periodu. Siekiama atskleisti pedagogikos funkcijas, didaktikos raidos tendencijas, išryškinti mokytojo rengimo sunkumus ir pedagogikos vaidmenį diegiant naujas mokytojų rengimo paradigmas.
Keywords: pedagogika; didaktika; bendroji didaktika; dalyko didaktika; mokytojo rengimas; ugdymo teorija ir praktika