Inteligentija: jos samprata, raida ir ugdymas Stasio Šalkauskio konepcijoje - Šalkauskas, Julius (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Gamtos mokslų daktaras (fizika)Lietuvių katalikų mokslų akademijaPilies g. 8, LTLT-01123 VilniusEl. paštas: sjulius@ktl.mii.ltStraipsnyje aptariamos ir išskiriamos dažnai painiojamos intelektualo, inteligento ir inteligentijos sąvokos remiantis Stasio Šalkauskio darbais. Parodytas Lietuvos inteligentų vaidmuo siekiant tautinio ir valstybinio atgimimo įvairiais mūsų istorijos laikotarpiais. Apžvelgti inteligentijos ugdymo metodai Šalkauskio pedagogikoje. Pažymėtas intelektualų ir inteligentų susiskaldymas ir jo neigiamas poveikis visuomenės, tautos ir valstybės raidai, nulėmęs visuomenės, tautos ir valstybės krizę. Tik naujos, sąmoningos, veiklios inteligentijos susikūrimas ir jos pozityvių vertybinių orientacijų perėmimas visuomenėje leistų padėti iš šios krizės išeiti.
Keywords: intelektualas; inteligentas; inteligentija; inteligentai Lietuvoje; inteligentų ir inteligentijos įtaka ir ugdymas