Auditas mokykloje: tarp proceso ir strategijos - Prakapas, Romas; Targamadzë, Vilija (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Socialinių mokslų daktaras Mykolo Romerio universiteto Edukacinės veiklos katedra Ateities g. 20, LT-08303 Vilnius Tel. (85) 271 47 10 El. paštas: prakapas@mruni.euSocialinių mokslų habilituota daktarėVilniaus universitetoEdukologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LT-01513 VilniusTel. (85) 266 76 25El. paštas: vilija.targamadze@gmail.comRemiantis retrospekcinės veiklos analizės metodu, analizuojamos atestuotų išorės vertintojų 2004–2007 metais parengtos mokyklų vadybos ir pedagoginės veiklos tobulinimo išorės audito ataskaitos. Siekiama atskleisti mokyklose vykstančius vidaus audito procesus bei jų įtaką vėlesniam planavimui. Nagrinėjamos problemos ypatumai ryškinami visiškai nesiremiant pozityviąja bendrojo lavinimo mokyklų vidaus audito patirtimi, bet orientuotasi į trūkumų ryškinimą, siekiant skatinti pedagogines diskusijas. Daromos išvados, kad vidaus auditui bendrojo lavinimo mokyklose neigiamą poveikį daro: direktyvus ir visa kontroliuojantis vadovavimas, grindžiamas vertikaliais tarpusavio santykiais; strateginio mąstymo nepakankamumas; kokybinių procesų ugdymo institucijose formalizavimas. Atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad, mokyklų bendruomenes pamokius audito procedūrų ir jų netaikius keletą metų, buvo patirta mokymo/si nesėkmė.
Keywords: bendrojo lavinimo mokykla; vidaus auditas; strateginis planavimas