Antano Maceinos ugdytinio veiklumo koncepcijos interpretacija asmenybės savikūros požiūriu - Tijūnėlienė, Ona; Kavaliauskienė, Vanda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Profesorė socialinių mokslų (edukologijos)habilituota daktarėKlaipėdos universitetoEdukologijos katedraS. Nėries g. 5, LT-92227 KlaipėdaTel (8 64) 39 86 26El. paštas: onatij@one.lt Docentė socialinių mokslų (edukologijos) daktarėKlaipėdos universitetosocialinio darbo katedraH. Manto g. 84. LT-92294 KlaipėdaTel. (8 64) 39 85 63El paštas: Vanda.Kavaliauskiene@ku.lt Straipsnyje rašoma apie lietuvių pedagogikos klasiko Antano Maceinos pateiktos ugdytojo ir ugdytinio veiklumo ugdymo procese koncepcijos esmę. Atskleidžiama ugdytinio veiklumo samprata, filosofiniai jos pamatai. Straipsnyje skiriama vietos ugdytinio veiklumo raiškos ugdymo procese interpretacijai, veiklumo raiškos įvairiuose amžiaus tarpsniuose ypatumams.Pagrindiniai žodžiai: ugdytinis, ugdytojas, veikdinimas, veikimas, veiklumas, pedagoginė sąveika.